NOS NieuwsAangepast

Luchtaanval VS in noorden Irak

De Amerikaanse luchtmacht heeft een serie luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de Islamitische Staat (IS) in het noorden van Irak. Volgens een woordvoerder zijn de moslim-terroristen onder vuur genomen in de buurt van de Haditha-dam aan de rivier de Eufraat.

De dam van 9 kilometer voorziet een groot deel van Irak van elektriciteit. De VS probeert met de luchtaanvallen te verhinderen dat de Islamitische Staat de Haditha-dam beschadigt of in handen krijgt.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers hebben verschillende doelen van IS bestookt. Zij zouden in ieder geval zes voertuigen en een controlepost hebben vernietigd. Of er doden zijn gevallen, is niet duidelijk.

Mosul

De dam ligt bij de stad Haditha, op een kleine 200 kilometer van Bagdad. In de stad wonen zo'n 75.000 mensen.

IS heeft al een aantal keer geprobeerd om de Haditha-dam in handen te krijgen, maar tot dusver is dat niet gelukt.

Vorige maand veroverden strijders van de terreurbeweging wel de belangrijkste dam van Irak, bij Mosul. Na hevige gevechten heroverden Koerdische strijders die dam.

Luchtaanvallen

Begin augustus gaf president Obama toestemming voor acties tegen IS. Sindsdien hebben de Amerikanen al meer dan 130 luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van de terreurorganisatie.

De aanvallen van vandaag zijn de eerste van de VS in de westelijke provincie Anbar. De Iraakse overheid had de Amerikanen de afgelopen weken al enkele keren gevraagd om luchtaanvallen uit te voeren rond Haditha.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl