NOS NieuwsAangepast

Amerikaan voor rechter in N-Korea

De Amerikaan Todd Miller die in april in Noord-Korea werd opgepakt, staat volgende week zondag terecht wegens het plegen van een vijandige daad. Miller verschijnt voor het Noord-Koreaanse hooggerechtshof. Dat betekent dat hij geen beroepsmogelijkheid krijgt.

De 24-jarige Amerikaan bezocht Noord-Korea als toerist. Direct na aankomst zou hij zijn visum hebben verscheurd en om asiel hebben gevraagd.

Nieuwszender CNN mocht hem kort geleden interviewen. Miller zei dat hij schuldig was en dat hij zijn excuses aan de Noord-Koreaanse regering had aangeboden. Hem was verteld dat hij pas tijdens het proces zou horen waar hij van beschuldigd werd.

Drie Amerikanen

Behalve Miller zitten er nog twee Amerikanen vast in Noord-Korea. Een van hen is missionaris Kenneth Bae (46) die vorig jaar tot vijftien jaar dwangarbeid werd veroordeeld. De ander, Jeffrey Edward Fowle (56) moet nog voor de rechter verschijnen, omdat hij ergens een bijbel zou hebben achtergelaten.

Vorige maand mochten de drie met buitenlandse tv-ploegen spreken. In de interviews smeekten ze de Amerikaanse regering om hulp. Met de gevangenhouding van drie Amerikanen kan Noord-Korea de VS onder druk zetten.

Onderhandelaar

De VS heeft de Noord-Koreanen herhaaldelijk gezegd dat ze een onderhandelaar naar Pyongyang willen sturen. Het aanbod is steeds afgeslagen.

De belangen van de VS in Noord-Korea worden door de Zwitserse ambassade behartigd. De VS onderhoudt geen diplomatieke banden met het communistische land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl