NOS NieuwsAangepast

Schending bestand bij Marioepol

Bij de Oost-Oekraïense stad Marioepol zijn zaterdagavond gevechten uitgebroken tussen separatisten en de Oekraïense verdedigers van de stad. Bewoners hoorden schoten en explosies in buitenwijken. Beide partijen beschuldigen elkaar van het schenden van het staakt-het-vuren dat vrijdagavond inging.

De separatisten zeggen dat hun stellingen aan de rand van de stad onder vuur werden genomen. Een woordvoerder van een Oekraïense militie zegt dat separatisten raketten op posities van de verdedigers hebben afgeschoten.

De Oekraïense president Porosjenko en zijn Russische collega Poetin zeiden zaterdagmiddag in een telefoongesprek nog dat ze er tevreden over zijn dat beide partijen de bestandsovereenkomst naleven.

Gevangenen

Met de tweede fase van het akkoord dat vrijdag in Minsk werd gesloten, is een begin gemaakt. Bij Loegansk lieten separatisten gevangengenomen regeringssoldaten gaan. Het is de bedoeling dat Kiev maandag gevangengenomen opstandelingen aan de separatisten overdraagt.

De separatisten hebben tijdens de strijd zo'n duizend regeringssoldaten gevangengenomen. Zo'n 200 separatisten worden door het Oekraïense leger vastgehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl