NOS NieuwsAangepast

"Jihadi's gaan nu eerder naar Syrië"

De vlucht van Jermaine W. naar Syrië houdt mogelijk verband met de recente aanhouding van potentiële jihadisten in Huizen. Dat zegt advocaat Nooitgedagt, die raadsman is van enkele mogelijke Syriëgangers, onder wie Jermaine W.

Gisteren werd bekend dat W. met zijn gezin naar Syrië is vertrokken, vermoedelijk voor een jihadreis. De ontwikkelingen in Huizen, waarbij de kinderen van vermoedelijke jihadgezinnen uit huis werden geplaatst, zouden hebben bijgedragen aan het besluit van W. om plotseling te vertrekken.

"Geschokt"

"Mensen zijn bang dat zoiets bij hun kinderen ook gaat gebeuren, dus kiezen ze ervoor om eerder naar Syrië af te reizen. Je kunt je afvragen of deze maatregelen niet creëren wat je beoogt te bestrijden."

Volgens Nooitgedagt kwam het vertrek van het gezin van W. voor diens familie als een totale verrassing. "Er wordt geschokt gereageerd. Het gezin is halsoverkop vertrokken."

Kalifaat

Nooitgedagt ziet de samenstelling van de groep Syriëgangers veranderen. "Enkele jaren geleden waren het vooral jonge mannen, die in Syrië wilden vechten tegen Assad. Later sloten hun vrouwen zich bij hen aan. En de laatste tijd vertrekken ook complete gezinnen."

Dat komt waarschijnlijk door het uitgeroepen kalifaat in grote gebieden van Syrië en Irak, denkt Nooitgedagt. "Veel moslims zien het kalifaat als een heilstaat. De kalief, de leider van het kalifaat, heeft moslims opgeroepen die kant op te komen."

"Het is niet verboden om je kinderen mee te nemen naar conflictgebieden. Het staat gezinnen vrij om zich te vestigen in Syrië of Irak. Waar het om gaat, is of je je kinderen wilt blootstellen aan het geweld daar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl