NOS SportAangepast

WK-goud voor Absalon en Pendrell

Mountainbiker Julien Absalon heeft in Hafjell zijn rijke erelijst nog fraaier gemaakt met zijn vijfde wereldtitel op de cross country. De Fransman won tussen 2004 en 2007 vier keer WK-goud, was in 2004 en 2008 olympisch kampioen en de afgelopen twee jaar Europees kampioen.

Het zilver ging op 1.51 naar de Zwitser Nino Schurter, die vorig jaar voor de derde keer goud greep. De Italiaan Marco Aurelio Fontanana pakte op 3.28 brons, zijn eerste individuele WK-medaille.

Rudi van Houts was de beste Nederlander met zijn veertiende plaats op 6.16. In de zesde ronde werd hij getroffen door kramp, waardoor een topklassering voor de 30-jarige Brabander onhaalbaar werd.

Pendrell wint bij vrouwen

Catharine Pendrell werd voor de tweede keer wereldkampioene op de cross country. De 33-jarige Canadese finishte met een voorsprong van 0.21 op de Russin Irina Kalentjeva, die in 2007 en 2009 wereldkampioene was. Het brons ging op 0.43 naar Lea Davison (VS).

Pendrell, die eerder in 2011 al WK-goud had veroverd, nam direct na de start de leiding en stond die niet meer af. Ze kon het zich in de slotronde zelfs nog permitteren om van wiel te wisselen.

Anne Terpstra, de enige Nederlandse in het deelnemersveld, werd 41ste, op 14.42 van Pendrell. Ze was de laatste die geen ronde achterstand had op de Canadese.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl