NOS NieuwsAangepast

"Controlesysteem drank geboycot"

De grote supermarkten boycotten een waterdicht systeem voor leeftijdscontrole bij de verkoop van alcohol en tabak. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt vast dat supermarkten weigeren het elektronische controlesysteem Ageviewers in te voeren.

Dat schrijft een beleidsadviseur van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in een interne brandbrief. Die brief is in handen van het onderzoeksprogramma Argos op NPO Radio 1.

Bij Ageviewers beoordeelt niet de caissière, maar iemand op afstand via een camera of een klant oud genoeg is om alcohol of tabak te kopen. Supermarkten echter voelen er weinig voor om iedere klant te filmen.

Collectieve boycot

Volgens de ambtenaar was het ministerie op de hoogte van de supermarktafspraken om het Ageviewers-systeem te weren, maar is er niets tegen ondernomen. "Er is sprake van een collectieve boycot van dit systeem van alle bij het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) aangesloten leden. Deze situatie is in strijd met de Mededingingswet", schrijft hij.

"De ACM onderzoekt op dit moment op welke manier zij deze overtreding het beste kan aanpakken en hoe zij daarover het beste naar buiten toe kan communiceren", staat in de brief. De ambtenaar verwacht dat zodra de ACM met zijn conclusies naar buiten komt, Van Rijn verweten zal worden dat hij verzuimd heeft in te grijpen.

Tegenwerking

Ook geeft hij de staatssecretaris het advies de huidige leeftijdscontroles te verbieden. Die zijn volgens hem slecht en werken niet, waardoor de pakkans zo extreem klein geworden is, dat de sector geen enkele druk voelt om erin te investeren.

Filiaalhouders die het systeem wel willen invoeren, worden door hun hoofdkantoor tegengewerkt. AH-ondernemer Pollemans uit Etten-Leur heeft een rechtszaak aangespannen tegen Albert Heijn.

Wetsvoorstel

De ACM bevestigt dat er "serieus naar de zaak wordt gekeken". Wanneer de autoriteit met conclusies komt, is nog niet duidelijk, liet de ACM vanmiddag weten.

De ChristenUnie komt naar aanleiding van de zaak met een initiatief-wetsvoorstel. Tweede Kamerlid Joël Voordewind wil dat alle supermarkten, slijterijen en cafés een door de overheid erkend systeem gaan gebruiken voor de leeftijdscontrole.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl