NOS NieuwsAangepast

'Jihadvlag' Bazaar na 30 jaar weg

De Beverwijkse Bazaar heeft een vlag laten weghalen die vaak geassocieerd wordt met een jihadvlag. Dat is gebeurd om de mogelijke indruk te voorkomen dat de Bazaar terreurgroep Islamitische Staat (IS) steunt, zegt een woordvoerder.

De vlag lijkt op die van IS, maar is net iets anders. Hij hing al dertig jaar in een restaurant op het terrein van de overdekte markt. "De tekst op de vlag is vredelievend", zegt een woordvoerder van de Bazaar. "Er staat dat er geen god is dan Allah en dat Mohammed zijn boodschapper is. Dat is dezelfde tekst als op de groene Saudische vlag, alleen is deze vlag zwart."

Omdat de zwarte vlag nu wordt geassocieerd met de jihad, is in overleg met de eigenaar besloten hem weg te halen. De Saudische vlag, die ook in het restaurant hangt, blijft daar wel.

Vlag te koop

Aanleiding voor de verwijdering is een bericht van het Noordhollands Dagblad. Die schreef vanmorgen dat de zwarte vlag vrij te koop is op de Bazaar in Beverwijk.

Inmiddels heeft de Bazaar besloten de verkoop van de zwarte vlag te verbieden. De vlag werd volgens de woordvoerder van de markt al tientallen jaren verkocht.

De zwarte vlag werd de afgelopen weken gebruikt bij verschillende demonstraties waar ook IS-sympathisanten bij aanwezig waren. In Den Haag werden de vlaggen verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl