NOS NieuwsAangepast

Rusland: tegenmaatregelen EU

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tegenmaatregelen aangekondigd als de Europese Unie het dreigement waarmaakt om Rusland maandag te treffen met nieuwe sancties.

"Uiteraard zal er een reactie van onze kant komen", staat in de verklaring. De Russen maken niet duidelijk aan welke maatregelen zij denken.

De Europese Unie kondigde de extra sancties gisteravond aan. Ze worden opgeschort als Rusland zijn troepen uit Oekraïne terugtrekt en als het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne wordt gerespecteerd.

Zwarte lijst

De nieuwe sancties maken het voor Russische bedrijven als Gazprom en Rosneft moeilijker om geld te lenen in Europa. Nog eens 24 Russen en Oekraïners die banden hebben met de separatisten komen op de Europese zwarte lijst. Dat betekent dat ze de lidstaten van de unie niet meer in mogen en dat hun banktegoeden worden bevroren.

De verscherping van de sancties komt voor Rusland als een grote teleurstelling. Volgens correspondent David Jan Godfroid had president Poetin erop gerekend te ontkomen aan nieuwe sancties door zich sterk te maken voor een bestand in Oekraïne. Bovendien blijft Rusland ontkennen dat Russische militairen actief zijn in Oost-Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl