NOS NieuwsAangepast

Akkoord Oekraïne nog schimmig

De Oekraïense regering en de separatisten hebben gisteren in de Wit-Russische hoofdstad Minsk hun handtekening gezet onder twaalf afspraken die weer rust moeten brengen in Oost-Oekraïne. Een aantal punten uit het protocol zijn inmiddels duidelijk, zoals de wapenstilstand die nu van kracht is.

Maar het document met alle afspraken is tot dusver niet gepubliceerd. Ook van de kant van Rusland en de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), die beide een vertegenwoordiger bij het overleg in Minsk hadden, is niets naar buiten gebracht.

Een woordvoerder van de OVSE verklaarde vanmorgen niet te weten waar het document is en wat er in staat.

Welke afspraken zijn wél bekend?

Het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne dat gisteren om 17.00 uur van kracht werd. De strijdende partijen wisselen al hun gevangenen uit. De eerste uitwisseling wordt later vandaag verwacht. Het gaat in totaal om zo'n duizend gevangenen, inclusief de mensen die door de rebellen zijn ontvoerd.Humanitaire hulp voor de burgers in Oost-Oekraïne. Het eerste Russische transport met hulpgoederen wordt vandaag in de stad Donetsk verwacht. Maandag moet er een plan liggen dat voorziet in humanitaire corridors naar Donetsk en Loegansk, twee steden die lang van de buitenwereld zijn afgesloten.Het Oekraïense regeringsleger en de rebellen moeten tanks en zware wapens terugtrekken uit het strijdgebied.Beide kanten zijn verantwoordelijk voor de naleving van de afspraken. OVSE-waarnemers zullen dat als onafhankelijke partij controleren.

Zeggenschap

De Oekraïense president Porosjenko noemde gisteren in zijn persverklaring nog enkele zaken die in Minsk waren besproken. Het is onduidelijk of die ook horen bij de twaalf punten waarover afspraken zijn gemaakt, of dat hij refereerde aan zijn eigen vredesplan voor de regio.

Hij sprak over een decentralisatie van de macht, waardoor het oosten meer zeggenschap krijgt over het eigen gebied. Ook wil Porosjenko de bevolking in het oosten meer economische vrijheid geven en een grotere vrijheid om hun eigen talen te spreken en hun culturele tradities in ere te houden.

Oplossing

De partijen hebben afgesproken om de rust van de wapenstilstand te gebruiken om een definitieve oplossing te zoeken voor het conflict tussen Kiev en de separatisten.

Pas dan komt ook de toekomstige status van Oost-Oekraïne ter sprake.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl