NOS NieuwsAangepast

"Sancties tegenvaller voor Kremlin"

De nieuwe sancties tegen Rusland waarover de EU het gisteren eens werd, betekenen een "enorme teleurstelling" voor het Kremlin, zegt correspondent David Jan Godfroid vanuit Moskou.

President Poetin had volgens Godfroid verwacht dat hij kon ontkomen aan nog meer strafmaatregelen door zich de afgelopen dagen in te zetten voor een staakt-het-vuren in Oekraïne.

EU-leiders zijn overigens bereid de sancties op te schorten als Rusland zijn troepen terugtrekt uit Oekraïne en zich niet langer bemoeit met de toekomst van het buurland. Moskou houdt vol dat er geen Russische troepen in Oekraïne zijn.

Pijn

De Amerikaanse en Europese sancties die al maanden van kracht zijn, beginnen pijn te doen in Rusland, aldus Godfroid. Zo wordt het moeilijker voor Russische burgers om geld te lenen als gevolg van strafmaatregelen tegen Russische banken.

Als de Europese regeringen de nieuwe sancties goedkeuren, wordt het lastiger voor Russische bedrijven om geld te lenen in de Europese Unie.

Verlegenheid

Gisteren tekenden de strijdende partijen een akkoord over een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne, in aanwezigheid van een Russische afgevaardigde. Daarbij is een twaalf-puntenplan overeengekomen.

Een van de afspraken gaat over de terugtrekking van zware wapens uit de gebieden waar hevig is gevochten. Dat zou het Kremlin in grote verlegenheid kunnen brengen, zegt correspondent Godfroid.

Moskou heeft steeds ontkend dat er grote wapensystemen van het Russische leger in Oekraïne worden gebruikt. Daarom zit het Kremlin er niet op te wachten dat de tanks en artillerie die de rebellen hebben ingezet, weer de Russische grens oversteken.

Waar het wapentuig dan wél naartoe moet, is onduidelijk. De rebellen zeggen overigens dat zij hun zware wapens hebben veroverd op het Oekraïense leger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl