NOS NieuwsAangepast

Kwart eierboeren dreigt om te vallen

Een op de vier eierboeren in Nederland hangt een faillissement boven het hoofd, zegt landbouworganisatie LTO Nederland. Dat komt doordat de eierprijs al lange tijd heel laag ligt, terwijl het voer duur is.

Daarnaast hebben veel eierboeren een aantal jaren geleden flinke investeringen gedaan. Omdat de productie van legbatterij-eieren binnen de EU per 1 januari 2012 is verboden, hebben veel boeren hun stallen moeten ombouwen.

"Tegelijkertijd is het aanbod van eieren in de EU de laatste jaren flink gegroeid", zegt Hugo Bens van LTO Nederland. ''Zo zijn er bijvoorbeeld in Duitsland veel boeren bijgekomen, terwijl Duitsland een heel belangrijke markt is voor ons. Dat is een verlies van een stuk van de afzetmarkt, maar het heeft ook de eierprijs onder druk gezet."

Geen buffers meer

Normaal gesproken heeft een kippenboer na ongeveer anderhalf jaar nieuwe kippen nodig voor de eieren. Met 4,50 euro per kip is dat voor een grote kippenboer met 100.000 kippen een investering van bijna een half miljoen euro.

''Voorheen konden eierboeren een buffer opbouwen om daarmee die investering te doen", zegt Bens van LTO Nederland. ''Maar door de moeilijke situatie van de afgelopen jaren hebben veel boeren dat geld niet. En zonder nieuwe kippen houdt hun bedrijf op te bestaan."

In het verleden klopten de boeren bij een bank aan voor een lening om nieuwe kippen te kopen, maar die tijd lijkt voorbij. "Banken zijn zeer terughoudend geworden. Die financieren niet meer zo makkelijk", zegt Bens.

Andere financiers

Veel eierboeren worden nu gefinancierd door bijvoorbeeld de leverancier van legkippen of de leverancier van veevoer. "Die bedrijven hebben er ook geen baat bij dat de eierboer omvalt, dus zij stoppen er nu hun geld in."

Eén van de grootste legkippen-leveranciers van Nederland is Ter Heerdt in Babberich. "Klopt, wij helpen eierboeren nu om door te gaan", zegt commercieel directeur Chiel ter Heerdt. "Het is absoluut geen beleid van ons, maar we moeten wel. Een legkip wordt een half jaar voor de levering besteld. Maar bij levering is er dan een betalingsprobleem, terwijl je met zo'n leghen geen kant meer op kunt."

Het aantal eierboeren in Nederland is tussen 2011 en 2013 met bijna 200 afgenomen tot zo'n 900 ondernemers. Dat aantal zal nog verder dalen, is de verwachting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl