NOS NieuwsAangepast

Sportkeuring 45+'ers schiet tekort

De sportkeuring van mannen boven de 45 jaar lijkt tekort te schieten. In 17 procent van de gevallen wordt een belangrijke aantasting van de kransslagaders niet ontdekt, blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het Meander Medisch Centrum Amersfoort

Mannen boven de 45 hebben bij intensief sporten een verhoogde kans op een hartstilstand. In Nederland krijgen jaarlijks 400 tot 450 mannen in deze leeftijdsgroep een hartstilstand. De helft daarvan overleeft het niet.

Aan het onderzoek deden 314 recreatieve sporters van boven de 45 jaar mee. Zij hadden bij een reguliere sportkeuring te horen gekregen dat ze rustig konden gaan sporten. Zo'n keuring bestaat doorgaans uit een inspanningstest en het maken van een hartfilmpje.

CT-scans

Van de 314 deelnemers aan het Utrechtse en Amersfoortse onderzoek werden twee CT-scans gemaakt, waarvan een zonder toediening van contrastvloeistof, waarbij de hoeveelheid kalk rond het hart wordt gemeten, de zogenaamde kalkscore. De kans op het krijgen van een hartinfarct hangt sterk samen met de hoeveelheid kalk in de kransslagaders.

Bij de tweede CT-scan werd wel contrastvloeistof ingebracht, zodat de vernauwingen in de kransslagaders rond het hart met röntgenapparatuur zichtbaar konden worden gemaakt.

Kalk en vet

De onderzoekers stelden vast dat bij 17 procent van de deelnemers de kransslagaders in meer of mindere mate waren vernauwd door vet- of kalkafzettingen. Dat was bij de reguliere keuring niet aan het licht gekomen.

Zo'n 5 procent van de mannen die door de CT-scanner waren gegaan, kreeg het advies om te blijven sporten, maar niet langer tot het uiterste te gaan.

Voor vrouwen is de kans op een hartstilstand bij sporten tien keer zo laag als bij mannen, zegt onderzoeksleider dr. Arend Mosterd van het Meander MC.

Aanpassing

De onderzoekers raden aan de sportmedische keuring aan te vullen met een CT-scan. Dat zal nog enige tijd duren, omdat het onderzoek eerst met een grotere groep moet worden herhaald en er mogelijk ook wettelijke hindernissen moeten worden weggenomen.

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag op het jaarlijkse congres van de European Society of Cardiology in Barcelona gepresenteerd. Ze zijn voorlopig, maar de onderzoekers vonden de uitkomst belangrijk genoeg om nu al bekend te maken. Ze worden nog een keer gecontroleerd, voordat ze in een medisch-wetenschappelijk tijdschrift worden gepubliceerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl