NOS NieuwsAangepast

Amersfoorts gezin op jihadreis

Een gezin uit Amersfoort is onlangs uit Nederland vertrokken, vermoedelijk om zich in Syrië aan te sluiten bij een jihadistische groepering. De Amersfoortse burgemeester Bolsius heeft dat bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad (.pdf).

Details over het gezin wil Bolsius niet kwijt, maar de politie, de AIVD, de Raad voor de Kinderbescherming en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid beschikken over relevante informatie, zegt hij.

Halsoverkop

Volgens de Volkskrant zijn de Amersfoorters zondagavond vertrokken, net als een ander gezin uit de omgeving van Utrecht. Hun vertrek zou halsoverkop zijn geweest en zijn ingegeven door de arrestatie van twee echtparen in Huizen, een paar dagen eerder.

Het dagblad schrijft dat de vier gezinnen contact hadden met elkaar. Ze zouden zich samen hebben willen vestigen in de Islamitische Staat.

Radicalisering

Burgemeester Bolsius is deze week op de hoogte gesteld van de reis van het Amersfoortse gezin. Volgens hem zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat in de omgeving van het gezin "meer dan gemiddeld zorg moet zijn voor radicalisering".

Amersfoort is niet een van de gemeenten waar volgens de AIVD een bovengemiddeld aantal geradicaliseerde moslims woont. Onder meer Delft, Den Haag, Arnhem en Huizen staan wel op die lijst.

Emigratiegolf

Volgens NOS-justitiespecialist Robert Bas lijkt er een emigratiegolfje op gang gekomen naar het gebied van Islamitische Staat. Katalysator is waarschijnlijk het uitroepen van het kalifaat door IS. "Het zal de AIVD zorgen baren dat veel gezinnen op het punt staan te vertrekken of al vertrokken zijn", zegt Bas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl