NOS NieuwsAangepast

Doden Kamp Vught herdacht

Bij het Nationaal Monument Kamp Vught is de ontruiming van het kamp, 70 jaar geleden, herdacht. Vlak voor de bevrijding van het zuiden van Nederland zijn daar honderden mensen doodgeschoten. Bijna alle 3400 overgebleven gevangenen werden in treinwagons afgevoerd naar concentratiekampen in Duitsland.

De herdenking begon met een stille tocht vanaf het museum van Kamp Vught naar het monument voor 329 doodgeschoten verzetsmannen op de voormalige fusilladeplaats. Tijdens de wandeling las een jongetje de namen van de slachtoffers voor.

Blijven herdenken

Tv-presentator Bas Westerweel vertelde in een toespraak over zijn grootouders Joop en Willy Westerweel, die in het verzet zaten en in Kamp Vught terechtkwamen. Zijn opa is daar doodgeschoten; zijn oma werd op transport gezet naar kamp Ravensbrück, in het noorden van Duitsland. Zij was een van de weinigen die het overleefden. Willy Westerweel overleed in 1999 op 91-jarige leeftijd.

Burgemeester van de Mortel benadrukte het belang van blijven herdenken. "Dat zijn wij aan hen verplicht. Immers, als hun namen niet meer worden genoemd, zijn ze echt dood."

Namens de nabestaanden sprak Evert de Koning. Zijn vader maakte met vier broers en een zwager deel uit van een verzetsgroep. Ze werden verraden door een nieuw lid en naar Vught gebracht. Alleen Konings vader overleefde het, maar zweeg zo veel mogelijk over wat er was gebeurd. "Mijn vader heeft nooit met ons over de oorlog gepraat."

Na de toespraken, afgewisseld met muziek, is een minuut stilte gehouden. De herdenking werd afgesloten met het Wilhelmus en het leggen van bloemen.

Transport

In Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals het kamp officieel heette, hebben zo'n 35.000 mensen gevangen gezeten. Het ging om Joden, zigeuners, verzetsstrijders en gijzelaars.

Toen de geallieerden in de herfst van 1944 oprukten, besloot de kampleiding nog zo veel mogelijk gevangenen dood te schieten. Op 4 en 5 september, Dolle Dinsdag, werden 117 mensen gedood. Op 5 en 6 september gingen duizenden mensen op transport naar concentratiekampen in Duitsland, de mannen naar Sachsenhausen en de vrouwen naar Ravensbrück.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl