NOS NieuwsAangepast

"Snelle NAVO klaar voor dreiging"

De NAVO krijgt de beschikking over een nieuwe troepenmacht die snel kan worden ingezet. De lidstaten hebben daarover een akkoord bereikt in Wales, heeft NAVO-secretaris-generaal Rasmussen in een persconferentie verklaard.

Gisteren werd al bekend dat Nederland 200 militairen zal leveren voor deze flitsmacht, die volgens Rasmussen in eerste instantie bedoeld is als reactie op de Russische dreiging.

In een van de Oost-Europese lidstaten komt een coördinatiecentrum om de snelle reactiemacht aan te sturen.

"More ready"

De NAVO is na deze top "more ready", beter toegerust op de uitdagingen van vandaag en morgen, zei Rasmussen over de maatregelen die in Wales zijn besproken.

De NAVO-topman zei verder dat de deur van het bondgenootschap open blijft voor nieuwe landen die willen toetreden. "Nooit zal een derde land een veto kunnen uitspreken over de toetreding van een nieuwe lidstaat."

Rasmussen doelde hierbij op het Russische verzet tegen een mogelijk NAVO-lidmaatschap van de buurlanden Oekraïne en Georgië.

Georgië

Het bondgenootschap gaat ook Georgië helpen om een NAVO-lidmaatschap mogelijk te maken, zei Rasmussen.

Verder hebben de NAVO-lidstaten ook besloten Irak hulp te bieden in de strijd tegen de extremistische Islamitische Staat, als Baghdad daarom vraagt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl