NOS SportAangepast

Start ijshockeycompetitie uitgesteld

Het Nederlandse ijshockey verkeert in een crisis. Nog maar vier clubs willen of kunnen in de eredivisie uitkomen, waardoor de ijshockeybond (NIJB) besloten heeft de start van de eredivisie uit te stellen.

Dordrecht Lions trok zich eerder deze week om financiële redenen terug uit de eredivisie. HIJS Den Haag was al eerder afgehaakt, waardoor er nog slechts vijf teams overbleven. Eén daarvan, Eindhoven Kemphanen, meldde daarop geen heil te zien in een competitie met vijf clubs.

Sponsors

Voorzitter Jan Willem van Stuijvenberg zegt dat de Eindhovense club het hoofd niet boven water kan houden in een competitie met maar vijf teams en dreigde donderdag zelf uit de competitie te stappen. "Dan trekt onze sponsor zich terug", zegt hij in het Eindhovens Dagblad. "In zo'n competitie spelen we negen keer tegen elkaar. Dat is de eerste paar keer leuk, maar dan is de lol er af. Dan wil niemand meer komen kijken en is het voor de sponsoren niet interessant meer."

Eaters Geleen laat daarop aan de NIJB weten dat de bond moet meebetalen om Kemphanen in de eredivisie te houden. De club uit Geleen wil dat de jaarlijkse bondsbijdrage van alle teams wordt gebruikt om het financiële gat van Eindhoven te dichten. Het is de vraag of de bond daar mee akkoord gaat. "Of wij trekken ons terug", zegt Eaters-voorzitter Emile Frieser. "Dan heeft de bond ook geen geld. En geen competitie dit jaar."

Volgens Arnoud van Berkel, algemeen directeur van de ijshockeybond, heeft Eindhoven helemaal geen financiële problemen. "Dat hebben ze zelf tegen ons gezegd. Bij Eindhoven vinden ze dat Geleen misbruik maakt van de situatie."

Eerst bekercompetitie

De vier overgebleven teams (Tilburg Trappers, Friesland Flyers, Eaters Geleen en het Belgische Herentals) spelen nu eerst vanaf 10 oktober een bekercompetitie. Die competitie wordt voorafgegaan door de strijd om de Ron Bertelingschaal (4 en 5 oktober). Het is de vraag of de eredivisie, die begin oktober zou starten, later in het seizoen alsnog begint.

De ijshockeybond gaat nu onderzoeken hoe het verder moet met de eredivisie. Zo wordt er gekeken naar de mogelijkheid om een volwaardige competitie te vormen met clubs uit de eerste divisie of uit het buitenland.

Tilburg Trappers en Friesland Flyers zijn al langere tijd bezig om competitie in het buitenland te gaan spelen. De clubs willen volgend jaar (2015-2016) uitkomen in de Duitse eredivisie. "Over anderhalve week hebben we een afspraak met de Duitse bond, over deelname van Tilburg en Heerenveen aan de Duitse Oberliga, het derde niveau", zegt Van Berkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl