NOS NieuwsAangepast

Strijd om Marioepol ondanks overleg

Bij de Oost-Oekraïense havenstad Marioepol hebben Oekraïense regeringstroepen de hele nacht onder vuur gelegen van pro-Russische rebellen. In de stad zijn vanmorgen zware granaatinslagen te horen in noordelijke en oostelijke richting.

De rebellen, volgens Kiev en de NAVO geholpen door Russische militairen, zijn al dagen bezig met een opmars naar de stad. Duizenden inwoners zijn Marioepol inmiddels ontvlucht.

De separatisten zeggen dat ze inmiddels zo'n vijftig Oekraïense militairen bij Marioepol hebben gedood of verwond.

Minsk

Terwijl de strijd in het oosten doorgaat, wordt vanmiddag opnieuw gesproken over een staakt-het-vuren in de regio.

Afgevaardigden van Oekraïne, de rebellen, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) ontmoeten elkaar in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De Oekraïense president Porosjenko zei gisteren "voorzichtig optimistisch" te zijn over een goede uitkomst.

In de afgelopen dagen hebben zowel Porosjenko als de Russische president Poetin verklaard dat ze het eens zijn over de stappen die moeten leiden tot een staakt-het-vuren.

Maar Moskou benadrukt keer op keer dat Oekraïne een overeenkomst moet sluiten met de separatisten, niet met Rusland. Volgens Poetin is zijn land geen partij in het conflict in het buurland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl