NOS NieuwsAangepast

Doden Diemen geen bewoners

De twee dodelijke slachtoffers van de gasexplosie in Diemen werkten aan het vervangen van de liftschachten. De een werkte voor woonstichting De Key, de ander was door de stichting ingehuurd. Het zijn een 57-jarige Amsterdamse en een man van 46 uit Wilnis.

Volgens de politie wordt niemand meer vermist. Vandaag is een woning doorzocht waar de hulpdiensten eerder nog niet naar binnen konden vanwege instortingsgevaar. In de woning is niemand gevonden.

Niet naar huis

De flat Beukenhorst bestaat uit 193 woningen, verdeeld over hoog- en laagbouw. Bewoners van de hoogbouw kunnen voorlopig niet terug naar huis. In dat deel van de flat is geen gas en elektriciteit. Ook volgen er nog bouwkundige inspecties en moet er een noodtrappenhuis komen. Dat kan wel een paar dagen duren.

Veertig woningen in de hoogbouw zijn onbewoonbaar. De bewoners mogen hun woning niet in, ook niet om spullen te halen. De gemeente verwacht niet dat ze op korte termijn terug kunnen.

De bewoners van de laagbouw kunnen waarschijnlijk vandaag of morgen wel terug naar huis. Zij mochten vandaag ook al terug om spullen te halen. Afgelopen nacht verbleven de mensen uit de flat in een kazerne in Amsterdam. Er wordt nu naar andere opvang gezocht.

Melding eerder

Vermoedelijk is bij werkzaamheden aan de liftschacht een gasleiding geraakt. Bij het onderzoek naar de oorzaak zijn ook de Inspectie SZW en het ministerie van Economische Zaken betrokken.

Netbeheerder Liander is gisteren een kwartier voor de explosie gewaarschuwd dat er een gasleiding was geraakt. Liander schakelde niet de hulpdiensten in. "Dat moet de aannemer ter plekke doen", zegt een woordvoerder van Liander. "Dat hoeft niet standaard, want een gaslek binnen is bijvoorbeeld veel gevaarlijker dan buiten."

Gevel weg

Het gebouw is door de explosie zwaar beschadigd. Volgens de gemeente wordt een deel van het gebouw onbewoonbaar verklaard. De gevel is deels weggeslagen aan zowel de voor- als de achterkant.

Bij de explosie raakten vijftien mensen gewond. Zes van hen moesten naar het ziekenhuis. Zij zijn volgens de politie niet in levensgevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl