NOS SportAangepast

"Nijpende situatie bij het roeien"

De WK roeien leverden Nederland nul medailles op in de olympische onderdelen. "Daar zal hard geëvalueerd moeten worden", constateert NOC*NSF-preses Maurits Hendriks. Bovendien zullen er volgens hem "duidelijke conclusies" getrokken moeten worden.

Concreter wil de chef de mission van Rio 2016 het niet formuleren, want "het is in eerste instantie aan de roeibond zelf". Hendriks gaf wel wat voorzetjes. "Focussen op minder boten. Kijken of het programma eromheen goed is."

De prestaties in de olympische klassen zijn de laatste tien jaar steeds iets minder geworden. In 2004 werden er tijdens de Olympische Spelen in Athene nog drie medailles gehaald: zilver voor de mannenacht, brons voor de vrouwenacht en brons voor Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk.

Vier jaar later pakten Van Eupen en Van der Kolk in Peking goud in de lichte dubbeltwee en was er zilver voor de vrouwenacht. In Londen pakten alleen de vrouwen brons in de acht. Nu was er op de WK niet eens een finaleplaats voor die boot.

Judo

In een andere grote sport, judo, waren er recent eveneens tegenvallende resultaten op de WK. "Daar staat wel tegenover dat judo geen hele slechte periode doormaakt. Bij roeien is het nijpender", vindt Hendriks.

"Zelfs bij judo zie je dat die medaille die dan wel wordt behaald, door een jong talent wordt gewonnen", wijst Hendriks naar de bronzen plak van Sanne Verhagen. "Het is ook absoluut niet zo dat Nederland als sportland er slecht voor staat. Sterker nog, ik durf te zeggen dat we de laatste jaren enorme progressie hebben gemaakt. En dat Nederland in heel veel sporten om de medailles meedoet. Wat ons betreft komen daar ook sporten bij."

Over het aanstaande ontslag van directeur Ben Sonnemans bij de judobond had hij niet veel te melden. "Het is nu niet aan mij om daar iets over te zeggen. Het is primair een interne aangelegenheid. Bonden zijn verantwoordelijk voor het aanstellen van het technisch personeel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl