NOS NieuwsAangepast

Britten krijgen voedselpolitie

Groot-Brittannië gaat fraude met voedsel harder aanpakken. Er komt een speciale voedselpolitie om malafide producenten op te sporen.

Vorig jaar werd Groot-Brittannië opgeschrikt door het paardenvleesschandaal. Er bleek toen op grote schaal gefraudeerd met voedseletiketten: in veel rundvleesproducten werd paardenvlees aangetroffen.

In een rapport over het schandaal worden nu aanbevelingen gedaan om de controles aan te scherpen en het kabinet is van plan die over te nemen. Naast de speciale afdeling van de warenautoriteit komen er ook meer onverwachte controles en wordt de laboratoriumcapaciteit uitgebreid.

Criminelen

Een woordvoerder van Interpol waarschuwt bij de BBC dat voedselfraude steeds vaker een zaak is van criminele bendes. "Ze hebben door dat ze evenveel kunnen verdienen met voedselfraude, maar de straffen lichter zijn."

De nieuwe voedselpolitie kan de aanpak van georganiseerde misdaad overnemen. "De bendes werken vaak op dezelfde manier, met bedrijven van stromannen, bankrekeningen van katvangers en valse papieren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl