NOS SportAangepast

Springruiters grijpen wereldtitel

De Nederlandse springruiters hebben voor de tweede keer de wereldtitel in de landenwedstrijd veroverd. De ploeg van bondscoach Rob Ehrens was tijdens de wereldruiterspelen in Caen net iets beter dan gastheer Frankrijk en de Verenigde Staten.

Nederland werd eerder in 2006 al eens wereldkampioen. Gerco Schröder en Jeroen Dubbeldam maakten toen ook al deel uit van het winnende team. Voor Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten is het de eerste keer. Schröder, Vrieling en Van der Vleuten waren er ook al bij toen Nederland in 2012 olympisch zilver veroverde.

Nederland stond na twee onderdelen al eerste, maar op het derde onderdeel leek het vervolgens mis te gaan. Dubbeldam liet met Zenith vijf strafpunten noteren en Van der Vleuten met Verdi vier.

Vrieling excelleert

Oranje zakte naar de tweede plaats en de druk kwam daardoor volledig op de schouders van Vrieling te liggen. Vrieling was tijdens het tweede onderdeel de zwakste Nederlandse ruiter geweest, maar toonde in de derde ronde aan samen met zijn paard Bubalu wel degelijk bestand te zijn tegen de spanning. Hij ging foutloos rond.

In het vervolg maakten de concurrenten allemaal fouten, waardoor Nederland voor het optreden van Schröder (London) al zeker was van de titel. De Tukker moest uiteindelijk vier strafpunten toestaan.

Drie ruiters naar finaleweekeinde

In het individuele klassement plaatsten Schröder (negende), Dubbeldam (dertiende) en Van der Vleuten (zestiende) zich voor het vierde onderdeel, dat komend weekeinde op het programma staat. Dan strijden de dertig beste ruiters om de individuele wereldtitel. Vrieling slaagde er met een 52ste plaats niet zich onder dat elitegezelschap te scharen.

Door het behalen van de wereldtitel heeft Nederland zich ook verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl