NOS NieuwsAangepast

200 militairen voor NAVO-flitsmacht

Nederland gaat bijna 200 militairen leveren voor de nieuwe flitsmacht van de NAVO. Dat heeft minister Hennis van Defensie gezegd voor het begin van de NAVO-top in Wales. De militairen zijn vanaf volgend jaar inzetbaar.

De NAVO maakte eerder deze week bekend een tweede flitsmacht te willen oprichten. Er bestaat nu al een eenheid die binnen vijf dagen overal ter wereld inzetbaar moet kunnen zijn, maar de lidstaten vinden dat eigenlijk niet snel genoeg. Een Very High Readiness Joint Task Force zou nog sneller actief moeten worden.

De eenheid zou moesten bestaan uit 4000 militairen en wordt waarschijnlijk gestationeerd in Oost-Europa. Op de top in Wales wordt een besluit over de oprichting verwacht.

Hennis had het aanvankelijk over "ongeveer 100" militairen. Nu blijkt dat het om een compagnie met ondersteunend personeel gaat. Volgens Defensie zijn dat zo'n 200 mensen.

"Agressief gedrag"

NAVO-topman Rasmussen zei eerder deze week dat de interventiemacht een reactie is op "het agressieve gedrag van Rusland" in Oekraïne. Hij benadrukte dat de eenheid ook elders kan worden ingezet.

"Het is goed dat wij er direct aan meedoen, zodat wij ook bij de vormgeving van die flitsmacht betrokken zijn", zei Hennis in Wales. De eerste oefening staat volgens haar gepland voor begin 2015, ergens in Oost-Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl