NOS NieuwsAangepast

Kamer steunt aanpak radicalisme

De meerderheid van de Tweede Kamer steunt de manier waarop het kabinet jihadisme en moslimradicalisme aan wil pakken. In het Kamerdebat daarover riep VVD-woordvoerder Dijkhoff het kabinet ertoe op de plannen snel uit te werken. "We moeten maatregelen nemen die de risico's verkleinen, zonder onze waarden overboord te kieperen."

PvdA-leider Samsom prees de voorstellen ook, maar kondigde wel aan dat zijn partij het opslaan van alle reisgegevens van Nederlanders niet zal steunen. Hij voegde eraan toe dat de aanpak van radicalisme niet te vatten is in wetten en meldpunten.

Samsom vroeg om aanvullende maatregelen. "Het gaat om keiharde preventie." Samsom noemde als voorbeeld dat schooldirecteuren meteen in actie moeten komen als leerlingen na de vakantie niet terugkeren.

Te laat

Oppositiepartijen steunen delen van het pakket wel, maar hebben ook veel kritiek. CDA en SP vinden bijvoorbeeld dat het kabinet te laat heeft gereageerd op de nieuwe tekenen van moslimradicalisme en IS-terreur. CDA-leider Buma zei dat het kabinet overrompeld lijkt door de ontwikkelingen. SP-voorman Roemer voegde eraan toe dat extremisten veel te lang hun gang konden gaan.

PVV-leider Wilders leverde scherpe kritiek op de aanpak van het kabinet. Volgens hem is Nederland steeds meer het slachtoffer van de islam geworden. Wilders zei dat "de politieke elite heeft weggekeken" en dat de islam "de oorzaak is van alle ellende".

Hij noemde de Koran een handboek voor terroristen; volgens hem "druipt het bloed van de pagina's". Hij kwam in het debat hard in aanvaring met Samsom en D66-leider Pechtold. Volgens Samsom heeft Wilders "door te razen, te tieren" de problemen rond radicalisering in Nederland vergroot.

Rechtsstaat

GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik zei in het debat dat de rechtsstaat juist wordt verzwakt door het Nederlanderschap van mensen af te pakken zonder tussenkomst van de rechter. Hij mist een degelijke analyse van de onderliggende problemen door het kabinet.

D66-leider Pechtold betitelde de maatregelen van het kabinet als een opgewarmde prak en sprak van angstretoriek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl