NOS NieuwsAangepast

Experts vergaren bewijs tegen IS

Een team van internationale experts gefinancierd door Groot-Brittannië is bewijzen aan het verzamelen tegen IS-leden, meldt de BBC. De onderzoekers zijn al bijna een jaar bezig, maar ze bleven tot nu toe buiten de publiciteit.

De terreurgroep Islamitische Staat maakt zich volgens de experts schuldig aan oorlogsmisdaden, waaronder ontvoeringen, onthoofdingen, kruisigingen en martelingen. Het team doet vooral onderzoek naar de commandanten van IS.

Meer schuld

"Die individuen zijn net zo verantwoordelijk voor de talrijke moorden als de mensen die het vuile werk doen", zegt de hoofdonderzoeker tegen de BBC. "De leiders hebben eigenlijk meer schuld, omdat zij niet een of twee mensen doden. Ze zijn verantwoordelijk voor alle moorden."

Volgens de experts is IS een gestructureerde en gedisciplineerde organisatie. "We realiseerden ons dat we niet naar een militante organisatie aan het kijken waren, maar naar de opbouw van een land. Ze zijn een islamitische staat aan het creëren in de woestijn."

30.000 strijders

Maar het militante aspect van de organisatie moet zeker niet worden onderschat. Zo is het aantal strijders van 10.000 naar 30.000 gestegen sinds IS het kalifaat uitriep in juni.

Tunesische en Tsjetsjeense rekruten worden vanwege hun gevechtservaring het meest gewaardeerd door IS-commandanten, aldus de hoofdonderzoeker. "Westerlingen krijgen makkelijke taken, omdat ze geen ervaring hebben op het slagveld."

De onderzoeker legt niet uit waarom hij en zijn collega's door de Britse overheid worden gefinancierd. Vermoedelijk steekt Londen geld in het onderzoek vanwege het grote aantal Britten dat naar Irak en Syrië afreist om zich bij IS aan te sluiten. Zo'n 300 jihadisten zijn inmiddels weer terug in Groot-Brittannië, waar ze een verhoogd veiligheidsrisico vormen.

Goed beschermd

Inmiddels heeft het team ongeveer 400 strafrechtelijke dossiers opgebouwd tegen IS-leden. Maar het is nog maar de vraag of de strijders ook voor de rechter komen, omdat ze moeilijk te traceren zijn.

Groot-Brittannië betaalt ruim 50.000 euro per maand aan de experts, die werken vanuit een onopvallend hoofdkwartier in een Europese stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl