NOS SportAangepast

Gezocht: vrouw, min. 1.85 en 80 kg

Oud-toproeier Nico Rienks zoekt vrouwen voor een Olympische Acht. Buiten de structuur van de roeibond wil hij een ploeg klaarstomen voor de Spelen van Tokio in 2020.

"Wij zoeken grote dames van minimaal 1.85 en 80 kilo. Als ik kijk naar de ploegen die bij het WK medailles wonnen, Amerika en Canada, daar zitten dames in die zulke formaten hebben," vertelt Rienks.

Ervaring geen vereiste

"Ze kunnen zich aanmelden op de site van Project 2020, die vandaag de lucht in is gegaan. Dit is het begin en dan moet het in twee maanden opgestart worden." Roei-ervaring is geen vereiste voor de kandidaten. "Er komt een aparte groep, die nog nooit geroeid heeft. Bijvoorbeeld basketbalsters en volleybalsters, die de Spelen in hun sport niet gaan halen.

Zeven jaar geleden werkte Nico Rienks mee aan een vergelijkbaar project met een Mannen Acht. Voor een televisieprogramma selecteerde hij studenten die een jaar lang begeleid werden. Toenmalig deelnemer Mechiel Versluis werd vorig jaar met de Holland Vier wereldkampioen in Zuid-Korea.

Overleg met bond

Na de bekendmaking van zijn plannen is Rienks in overleg gegaan met de roeibond. Hij wil niet dat zijn project problemen oplevert voor de Vrouwen Acht die zich namens de bond voorbereid op de Spelen van Rio: "Het moet geen concurrentie worden, want ik heb veel liever dat we goed samenwerken. Maar het zal nog wel een kunstje worden om alles in elkaar te vlechten."

Ook al is Rienks op zoek naar talent voor de toekomst, hij staat wel open voor vrouwen uit de huidige Acht. "Ik heb zojuist twee appjes gehad van dames die zeggen: misschien is het wel wat voor mij. Als de roeibond doorgaat met een Acht op weg Rio, moeten we zien hoe het gaat lopen. Morgen hebben we weer overleg."

De olympisch kampioen beseft dat hij een risico neemt: "Ik ben blijkbaar degene die zijn nek uitsteekt of zijn nek in de strop steekt. Daar ben ik niet zo bang voor. Soms moet je wat lef hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl