NOS NieuwsAangepast

Kabinet: belasting ouderen omhoog

Ouderen gaan de komende jaren meer belasting en zorgpremie betalen. Het kabinet wil een aantal belastingvoordelen voor ouderen verlagen of schrappen.

Haagse bronnen bevestigen een bericht van RTL Nieuws dat de coalitiepartijen hierover afspraken hebben gemaakt met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Op Prinsjesdag worden de plannen gepresenteerd.

Financieel gat

De ouderenkorting, een belastingvoordeel voor mensen in de AOW, gaat omlaag. Ook wordt de ouderenkorting bij vermogen geschrapt. Voor mensen zonder werk gaat de inkomensafhankelijke zorgpremie omhoog. Voor ouderen wordt dit niet gecompenseerd, voor zzp'ers deels.

Het kabinet neemt de maatregelen omdat het nog een financieel gat heeft van 660 miljoen euro. Dat gat is ontstaan doordat het plan om de zorg-, huur- en andere toeslagen te combineren tot een huishoudentoeslag, niet is ingevoerd. Het plan bleek niet uitvoerbaar.

'Schandalig'

De ouderenbond ANBO zegt in een reactie onaangenaam verrast te zijn door de berichten. ANBO-directeur Liane den Haan vindt de gelekte plannen van minister Asscher schandalig.

Den Haan: "Deze ingrepen treffen wederom heel specifiek de groep gepensioneerden, een groep die de laatste jaren steeds vaker rode cijfers schrijft."

Akkoord

Vorige week bereikte het kabinet met de coalitie en de oppositie D66, ChristenUnie en SGP een akkoord over de begroting van 2015.

Veel plannen zijn al uitgelekt. De zorgpremie gaat met zo'n 120 euro per jaar omhoog, er komt 500 miljoen voor lastenverlichting en Defensie krijgt er extra geld bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl