NOS NieuwsAangepast

Oppositie tegen 'opjaagpremies'

De snelheid waarmee een student een studie doorloopt mag van drie oppositiepartijen niet bepalend zijn voor de financiering van universiteiten en hogescholen. D66, SP en SGP willen de zogeheten rendementsregels versoepelen.

De maatregel, die is bedoeld als financiële prikkel voor de onderwijsinstellingen, is volgens D66-Kamerlid Van Meenen een 'opjaagpremie'. Zijn partij wil de regels versoepelen omdat studeren niet alleen met snelheid te maken moet hebben.

Kamerdebat

De Kamer debatteerde vandaag over de kwaliteit van 26 wetenschappelijke studies, die eerder dit jaar door de NVAO als onder de maat werd bestempeld. De studies zijn inmiddels bezig met een herstelplan en krijgen daar twee jaar de tijd voor.

Coalitiepartijen VVD en PvdA waren erg verbaasd over de uitspraken van D66 vandaag. "Kan D66 aangeven bij welke van de studies die onder de maat presteert de rendementsregel heeft meegespeeld?" vroeg PvdA-Kamerlid Mohandis.

Volgens Van Meenen kan dat verband niet zo direct worden gelegd, maar kan het wel, samen met andere factoren, hebben meegespeeld.

Pervers

Van Meenen kreeg steun van de SGP en de SP. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk: "Financiële prikkels kunnen pervers werken. Matige scripties kunnen worden goedgekeurd om aan de afstudeersnelheid te voldoen en zo financiële middelen binnen te halen."

De drie partijen deden een pleidooi voor het versoepelen van de regels maar kreeg de meerderheid van de Kamer daar niet in mee. Minister Bussemaker zegde wel toe de effecten van de zogeheten rendementsregels mee te nemen in een onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl