NOS NieuwsAangepast

Bevingsbestendig bouwen, kan dat?

Nederlandse wetenschappers werken aan een richtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen. Een team van instituut NEN, de technische universiteiten van Eindhoven en Delft, TNO en de NAM, bekijkt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken naar zo'n richtlijn, die de voorloper moet worden van definitieve normen.

Nederland heeft amper ervaring met aardbevingsbestendig bouwen. De NAM meldde vanochtend dat in Noord-Nederland zo'n 50.000 woningen moeten worden verstevigd; die panden zijn vanwege de aardbevingen in het gebied gevoelig voor schade.

Buitenlandse kennis over aardbevingsbestendig bouwen kan niet zomaar worden gekopieerd naar Nederland. De bevingen in Groningen en Drenthe hebben een uniek trillingskarakter, omdat ze relatief dicht onder het aardoppervlak ontstaan. Ook is in de Nederlandse bouwwijze van oudsher geen rekening gehouden met de kans op aardbevingen.

Japan

In landen waar vaak bevingen zijn, zoals Japan, wordt anders gebouwd. Daar worden zware muren met kleine raamopeningen neergezet, of juist hele lichte constructies. De Nederlandse doorzonwoning komt daar niet voor.

Alle beschikbare kennis moet daarom worden vertaald naar de situatie in Noord-Nederland. Volgens NEN wordt bij het opstellen van de richtlijn technisch op het scherpst van de snede gewerkt.

Of een gebouw veilig is, hangt af van twee factoren: de belasting en de weerstand. Zo moet een huis bestand zijn tegen harde windstoten en regen. De bouwmaterialen bepalen de weerstand van een huis, want die vangen de bevingen op.

Verder moet voor de bouw al duidelijk zijn hoe sterk aardbevingen op de locatie kunnen zijn. Onder meer de dikte van wanden en balken moet daarop worden aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl