NOS NieuwsAangepast

Van Rijn komt ouderen tegemoet

Met de ruim 10.000 ouderen, die wachten op een plek in een verzorgings- of verpleeghuis, zal binnenkort contact worden opgenomen. Volgens staatssecretaris Van Rijn moeten de zorgkantoren bij de mensen zelf gaan verifiëren of hun status nog steeds klopt. "Dat er met deze mensen gesproken moet worden is evident."

Vorige week werd duidelijk dat er veel meer mensen zijn die dringend op een plek wachten, dan uit de officiële cijfers kan worden opgemaakt. Het gaat hier bijvoorbeeld om mensen die graag naar een verzorgingshuis in de buurt willen. Deze mensen worden in het Haagse jargon 'wenswachtenden' genoemd.

Boos en verdrietig

De staatssecretaris schreef gister aan de Kamer dat hij de berichten uit de media over de onduidelijke manier van registreren uiterst serieus neemt. Vanmiddag zei hij tijdens het debat dat je "van zo'n zaak alleen maar boos en verdrietig kunt worden".

"Ondanks alle systemen die we in het verleden met elkaar hebben verzonnen, is het kennelijk toch niet zo dat we oog hebben voor de mens achter de systemen", aldus Van Rijn. Hij wil dat de zorgkantoren voor 1 november uitsluitsel geven over de feitelijke situatie van de 'wenswachtenden'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl