NOS NieuwsAangepast

Jihad-aanpak treft 23 kinderen

De overheid heeft in de aanpak van jihadisme tot nu toe 23 keer maatregelen genomen om kinderen te beschermen. Dat is inclusief de zes kinderen van twee gezinnen in Huizen die het afgelopen weekeinde uit huis zijn geplaatst, meldt de nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De NCTV wil geen details geven over de maatregelen, maar er zijn gevallen bekend van kinderen die onder toezicht of uit huis zijn geplaatst. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen van wie de vader naar Syrië is vertrokken. Andere minderjarigen zijn in een gesloten inrichting geplaatst.

Dat zijn vaak minderjarigen die naar Syrië wilden afreizen om zich daar aan te sluiten bij terroristische groeperingen als Al-Nusra en IS. Onder hen zijn enkele minderjarige meisjes.

Kinderbescherming

In de onderzoeken naar radicalisering en het ronselen voor de jihad hebben de politie en de inlichtingendienst AIVD al verschillende keren meldingen gedaan bij instanties als de Raad voor de Kinderbescherming en de Jeugdzorg. De AIVD doet dat via ambtsberichten, die gericht kunnen worden aan de Raad voor de Kinderbescherming. Volgens een woordvoerster is dat "enkele keren gebeurd", maar hoe vaak wil ze niet zeggen.

Recentelijk heeft de politie in Den Haag de Raad voor de Kinderbescherming gemeld dat een verdachte van ronselen zijn 9-jarig zoontje verplicht liet kijken naar jihad-video's. De man en zijn gezin zijn spoorloos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl