NOS NieuwsAangepast

Poetin: bestand vrijdag al mogelijk

Een permanent staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne kan eind deze week al ingaan, zegt de Russische president Poetin. Na een telefoongesprek met zijn Oekraïense collega Porosjenko zei Poetin dat een eind aan het geweld binnen handbereik ligt.

"Wat mij betreft liggen onze opvattingen over hoe we deze crisis tot een einde moeten brengen dicht bij elkaar", zei Poetin, die op bezoek is in de Mongolische hoofdstad Ulaanbaatar. Hij stelde in het gesprek een zevenpuntenplan voor.

Onderdelen daarvan zijn dat de Oekraïense militairen zich moeten terugtrekken en dat de rebellen de wapens moeten neerleggen. Ook een gevangenenruil en het instellen van een humanitaire zone voor hulpgoederen staan in het plan.

De strijdende partijen voeren vrijdag vredesoverleg in de Wit-Russische hoofdstad Minsk.

Beurzen omhoog

Na het bekend worden van een mogelijk bestand veerden de internationale aandelenbeurzen omhoog. De Britse, Franse en Duitse beursgraadmeters staan zo'n 1 procent hoger en ook Wall Street opende positief.

De Amsterdamse AEX-index heeft een plusje, van 0,6 procent. De beurs in Moskou is de absolute uitschieter: ruim 4 procent hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl