NOS NieuwsAangepast

Frisia mag zout winnen bij Wadden

Zoutproducent Frisia Zout mag vanaf 2021 zout gaan winnen onder de Waddenzee. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft daarvoor toestemming gegeven.

Volgens haar kan na nieuw onderzoek redelijkerwijs worden aangenomen dat de natuurlijke kenmerken van de Waddenzee niet in gevaar komen door de zoutwinning. Maar Dijksma kondigt ook aan dat ze in de gaten blijft houden of er echt geen negatieve effecten zijn. "Indien de resultaten hier aanleiding toe geven, kan worden ingegrepen door de winning te verminderen of zelfs geheel te stoppen."

Milieuorganisaties als de Waddenvereniging en Natuurmonumenten zijn het niet met het verlenen van de vergunning door Dijksma eens. De Waddenvereniging heeft meteen beroep aangetekend.

Bodeminklinking

De milieuorganisaties hebben jaren geprobeerd om zoutwinning in het natuurgebied tegen te houden. Ze zeggen dat de bodem zal dalen waardoor wadplaten bij eb niet meer droog vallen. De platen zijn voedselgebieden voor tienduizenden trekvogels die zullen wegtrekken, vrezen de Waddenvereniging en Natuurmonumenten. Ze zijn teleurgesteld dat het kabinet zonder goed onderzoek een vergunning heeft verleend.

De Ballastplaat is de belangrijkste zandbank waar veel vogels een aantal weken bijkomen voordat ze verder vliegen naar Afrika. "Er is nooit goed onderzoek gedaan naar hoe die plaat reageert op eventuele zoutwinning."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl