NOS NieuwsAangepast

"NAVO eensgezind over Oekraïne"

Minister Timmermans vindt dat de NAVO tot nu toe eensgezind opereert in de benadering van het conflict in Oekraïne. Volgens hem hebben NAVO-landen die zich zorgen maken over hun veiligheid steun ondervonden van bondgenoten. De minister verwees naar de Nederlandse F-16's die het luchtruim boven de Baltische staten gaan bewaken. De toestellen zijn kort voor drie uur vanmiddag vertrokken.

Timmermans erkende wel dat de manier waarop Rusland zich gedraagt tegen Oekraïne een nieuwe manier van optreden is. "Onduidelijke mensen, tanks die ineens opduiken, parachutisten die toevallig verdwaald zijn in Oekraïne; dat vergt analyse hoe we daar het beste mee kunnen omgaan en daar heeft de NAVO even de tijd voor nodig."

NAVO-top

Morgen en overmorgen is de situatie in Oekraïne een belangrijk onderwerp op een NAVO-top in Wales. In de Tweede Kamer noemden verscheidene Kamerleden die top de belangrijkste NAVO-bijeenkomst sinds het einde van de Koude Oorlog.

Volgens Timmermans is er in het denken over defensie nu een omslagpunt bereikt, waarin de logica van steeds meer bezuinigen wordt verlaten. Op de NAVO-top komt ook de 'flitsmacht' aan de orde. In de Kamer waren daar veel vragen over. Timmermans en zijn collega Hennis erkenden dat dat nieuwe middel nog moet worden uitgewerkt.

NAVO-lidmaatschap

Net als eerder premier Rutte zei Timmermans dat een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne wat hem betreft nu niet aan de orde is. "Nu daarover een discussie hebben levert geen bijdrage aan de collectieve veiligheid van Europa." Dat neemt volgens Timmermans niet weg dat "in de verre toekomst Oekraïne misschien toch lid van de NAVO kan worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl