NOS NieuwsAangepast

Kiev zaait verwarring over bestand

De Oekraïense president Porosjenko is het met zijn Russische ambtgenoot Poetin eens geworden over de noodzakelijke stappen om tot een wapenstilstand in Oost-Oekraïne te komen. Eerder meldde Kiev dat de twee staatshoofden telefonisch een akkoord hadden bereikt over een permanent staakt-het-vuren in de regio.

Het Kremlin haastte zich te melden dat er geen sprake is van zo'n overeenkomst. Poetin kan niet beslissen over een staakt-het vuren, omdat Rusland geen partij is in het conflict in Oost-Oekraïne, zei een woordvoerder.

De Russische president zelf reageerde vanuit de Mongolische hoofdstad Ulaanbaatar optimistisch op het gesprek met Porosjenko. "Wat mij betreft liggen onze opvattingen over hoe we deze crisis tot een einde moeten brengen dicht bij elkaar", zei Poetin.

Escalatie

De Oekraïense regeringstroepen hebben de laatste dagen gebied moeten prijsgeven aan de separatisten in Oost-Oekraïne. Volgens Kiev en de NAVO vechten Russische militairen aan de zijde van de rebellen tegen het Oekraïense leger. Het Kremlin heeft dat altijd ontkend.

President Obama zei vanmorgen in Estland, waar hij op bezoek is om de Baltische staten steun toe te zeggen, dat er geen overeenkomst met Moskou mogelijk is zolang Rusland zich actief bemoeit met de crisis.

Rusland moet stoppen met het financieren, bewapenen, trainen en bijstaan van de separatisten in Oost-Oekraïne, aldus Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl