NOS NieuwsAangepast

Broers 30 jaar onschuldig in cel VS

Twee Amerikaanse mannen hebben dertig jaar lang ten onrechte vastgezeten voor een verkrachting en moord op een meisje van 11. Nieuw onderzoek op basis van DNA-materiaal heeft uitgewezen dat de halfbroers er niets mee te maken hebben.

Een herzieningscommissie in North Carolina pakte de zaak vier jaar geleden weer op en stuitte op informatie die de advocaten van het tweetal niet hadden gevonden. DNA-materiaal dat was gevonden op de plek van de moord wees naar een andere dader.

Het naakte lichaam van het meisje werd in 1984 bij de plaats Red Springs in North Carolina gevonden. De mannen, beiden verstandelijk beperkt, legden onder grote druk een bekentenis af. Ze waren toen 15 en 19 jaar.

Later in de rechtszaal kwamen ze terug van hun bekentenis, maar toch werden ze veroordeeld tot de doodstraf. Van een van de twee werd de straf later omgezet in levenslang, de ander wachtte nog op zijn executie.

Onbeschrijfelijk

De man die nu is aangewezen als de moordenaar zit al in de gevangenis voor de moord op een ander meisje. Zij werd kort na de eerste moord omgebracht, eveneens in 1984.

"Het is onmogelijk om in woorden te beschrijven wat deze mannen hebben moeten doorstaan en hoeveel ze hebben verloren", zei de advocaat van de halfbroers na hun vrijlating.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl