NOS NieuwsAangepast

Nederlandse F-16's naar Polen

De F-16's die Nederland levert voor het bewaken van het luchtruim boven de Baltische staten, vertrekken vandaag vanaf vliegbasis Volkel en vliegbasis Leeuwarden. De tijdelijke versterking is bedoeld om NAVO-bondgenoten Letland, Estland en Litouwen gerust te stellen. Die voelen zich door Rusland bedreigd.

De drie landen, die grenzen aan Rusland, hebben geen beschikking over eigen jachtvliegtuigen. Daarom nemen andere NAVO-lidstaten de bewaking van het luchtruim voor hun rekening. Op basis van roulatie leveren NAVO-leden jachtvliegtuigen.

Dreiging

Rutte zei in mei dit jaar over het sturen van de F-16's nog: "Er is geen sprake van reële dreiging, maar we willen laten zien dat we als westerse wereld schouder aan schouder staan."

De woordvoerder van vliegbasis Volkel benadrukt nu dat er geen directe dreiging is: "We zijn er vooral voor de geruststelling van de Baltische staten, een extra paar ogen. Het is niet veel gevaarlijker dan vliegen boven Nederland. Het luchtruim boven Oekraïne en Rusland wordt vermeden. Het leveren van deze extra militaire capaciteit is onze taak als NAVO-bondgenoot.''

Trainen

De Nederlanders gaan vanuit Noordoost-Polen patrouilleren boven de oostelijke helft van het NAVO-gebied. Eerder had Nederland al luchttankcapaciteit voor AWACS aangeboden en een mijnenjager. Defensie maakt van de gelegenheid gebruik de F-16-piloten te laten trainen met collega's van de Poolse luchtmacht en met de AWACS-radarvliegtuigen.

De Nederlandse steun bestaat uit 4 F-16-jachtvliegtuigen. Een vijfde F-16 gaat mee voor logistieke ondersteuning en deelname aan gezamenlijke oefeningen. Een deel van het Nederlandse team is al aanwezig in Polen. Na aankomst van de F-16's zijn er in totaal 97 man personeel in Polen. In december komen ze terug.

NAVO-top

De Oekraïne-crisis staat ook hoog op de agenda bij de NAVO-top in Wales die morgen begint. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar er wordt wel al samengewerkt en de regering in Kiev wil zo snel mogelijk toetreden tot de NAVO. Secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO zei maandag dat zo'n lidmaatschap, als het ervan komt, nog jaren kan duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl