Sotloff wilde nog één verhaal maken

Twee weken geleden leerde de hele wereld Steven Sotloff kennen, toen hij opdook in de video waarin collega-journalist James Foley werd onthoofd door IS. Sotloff (31) zat toen al een jaar lang vast.

In augustus vorig jaar was hij naar de regio Aleppo in Syrië vertrokken om verslag te doen van de oorlog. Reizen in de regio was toen al levensgevaarlijk, herinnert verslaggever Jan Eikelboom zich.

Zijn verslag vanuit Aleppo had voorlopig zijn laatste journalistieke reportage moeten worden. "Hij had kort voor zijn vertrek naar Syrië tegen een collega gezegd dat hij het zat was, dat hij de ellende niet meer aankon", weet Eikelboom, die de afgelopen jaren geregeld in Syrië was.

"Hij was van plan terug te gaan naar Amerika en daar te gaan studeren. Maar hij wilde één verhaal nog per se maken, daarom ging hij naar Aleppo, op een moment dat bijna geen journalist dat meer durfde."

Libië, Jemen, Egypte

Sotloff, afkomstig uit Florida, was een ervaren verslaggever in conflictgebieden. Als freelancer schreef hij onder andere voor Time Magazine, The Christian Science Monitor, Foreign Policy en World Affairs Journal. De Amerikaan was onder meer in Libië, waar hij verslag deed van de chaos in het post-Kadhafi-tijdperk en zag hoe wapens in handen vielen van de vele milities in het land. Ook maakte hij verhalen in Egypte, Bahrein, Jemen, Turkije en Israël.

De Nederlandse oorlogsverslaggeefster Joanie de Rijke, die zelf vastzat bij de Taliban in Afghanistan, ontmoette Sotloff eind 2012 in Aleppo, in de regio waar de Amerikaan acht maanden later zou worden ontvoerd. "We zaten met meerdere journalisten in het huis van een fixer", blikt De Rijke terug. "Hij was samen met een andere Amerikaanse journalist en er hing een heel naargeestige sfeer."

"Het was bijna winter, koud, donker en er was geen elektriciteit, geen verwarming. Maar Steven had humor. Samen met die andere journalist maakte hij heel veel grappen, waardoor de zware sfeer een beetje werd doorbroken."

Noodkreet

Na de ontvoering van Sotloff besloot zijn familie daar geen ruchtbaarheid aan te geven. De hoop was dat mediastilte zijn vrijlating zou bespoedigen. Vorige week, na het verschijnen van het onthoofdingsfilmpje van Foley, koos de moeder van Sotloff alsnog voor publiciteit.

Ze deed in een video een oproep aan de leider van de islamitische terreurgroep IS om haar zoon vrij te laten. Ze benadrukte dat haar zoon een onschuldige journalist is, iemand die altijd de zwakkeren heeft willen helpen. "Ik weet dat de islam voorschrijft dat individuen nooit verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de zonden van anderen", sprak Shirley Sotloff.

Moedig

De familie van Steven Sotloff heeft na de ontdekking van de nieuwe onthoofdingsvideo een verklaring uitgegeven: "De familie is op de hoogte van deze afschuwelijke tragedie en rouwt in de privésfeer." Verder wil de familie voorlopig niet meer naar buiten treden.

Sotloffs opdrachtgevers hebben eveneens geschokt gereageerd op Sotloffs dood. Foreign Policy noemt hem een moedige en getalenteerde journalist, wiens verslaggeving blijk geeft van grote betrokkenheid bij de burgers die klem zitten in oorlogen.

Time Magazine verklaart dat Sotloff "zijn leven gaf om lezers te informeren over de gevaarlijkste plekken op aarde".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl