Timmermans rechterhand Juncker

Minister Timmermans krijgt een belangrijke coördinerende functie in de Europese Commissie. Dat melden bronnen aan de NOS. Hij wordt de rechterhand van de nieuwe voorzitter Juncker. Timmermans krijgt geen portefeuille, maar gaat Juncker helpen bij het uitvoeren van zijn agenda.

Volgens politiek verslaggever Dominique van der Heyde van Nieuwsuur moet Timmermans zorgen dat eurocommissarissen samenwerken om de kernpunten die Juncker heeft opgesteld te verwezenlijken. Juncker wil onder meer de Europese Unie efficiënter maken, meer banen creëren, de jeugdwerkloosheid aanpakken en het energiebeleid hervormen.

Diverse media meldden eerder dat Timmermans verantwoordelijk zou worden voor het personeelsbeleid van de Europese Commissie, waar de komende jaren waarschijnlijk veel banen worden geschrapt. Maar de PvdA'er sprak dat met klem tegen.

Niets zeker

Volgende week maakt de nieuwe commissievoorzitter de verdeling van de portefeuilles bekend, tot die tijd is nog niets honderd procent zeker volgens Van der Heyde, omdat er nog veel gesprekken zijn met kandidaten en lidstaten.

In Brussel wordt al volop gespeculeerd over de verdeling van de posten. Journalist Peter Spiegel, die voor The Financial Times de Europese politiek in Brussel volgt, zei in Nieuwsuur dat er onder Juncker wellicht functies komen die veel meer gewicht krijgen dan de commissariaten die nu belangrijk zijn, zoals economie, energie en handel.

Niet wat Nederland wil

Spiegel zegt dat Nederland in elk geval niet gekregen heeft wat het oorspronkelijk wilde. Volgens hem was al maanden duidelijk dat Nederland minister van Financiën Dijsselbloem graag op een belangrijke post in de commissie had gezien. Daarna vervloog de hoop dat Timmermans buitenlandchef kon worden; die functie wordt straks bekleed door de Italiaanse minister Mogherini.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl