NL weer op 8 in concurrentie-index
Nederland blijft staan op de achtste positie op de ranglijst van meest concurrerende economieën van het World Economic Forum. Dat komt doordat het klimaat voor innovatie is verbeterd. Vorig jaar zakte Nederland nog van plaats vijf naar plaats acht.
Dat kwam toen onder meer doordat innovatie juist achterbleef. "Waar er afgelopen jaren een nijpend tekort was aan kenniswerkers, zijn er nu beduidend meer technici en ingenieurs beschikbaar", zegt de samensteller van de ranglijst Henk Volberda. Ook vindt hij dat de samenwerking tussen universiteiten en het bedrijfsleven in de verschillende topsectoren sterk is verbeterd.
Volberda constateerde in januari nog dat het beleid om innovatie te stimuleren niet goed is. Investeringen in een betere bedrijfscultuur zouden te weinig aandacht krijgen.
Andere factoren die bijdragen aan het vasthouden van Nederland van een plek in de top 10 zijn het hoge niveau van het onderwijs en de zeer goede infrastructuur. Daarin staat Nederland in vergelijking met de andere landen uit de index op de derde en vierde plaats.
Gezondheid banken
Minder goed voor de concurrentiepositie van de Nederlandse economie zijn de relatief hoge kosten voor het aannemen en ontslaan van personeel. Daarnaast is er door de sterke cao's weinig flexibiliteit in de loonvorming.
Verder is het financiële systeem in Nederland nog steeds kwetsbaar. Volgens Henk Volberda is de druk op de gezondheid van de banken de reden dat de kredietverlening aan middelgrote en kleine bedrijven moeizaam op gang komt nu de economie langzaam opkrabbelt.
Top 3
De top van de ranglijst wordt net als vorig jaar ingenomen door Zwitserland. Singapore staat wederom op plaats twee. Finland zakt een positie naar plaats vier en op drie staan nu de Verenigde Staten.