Rutte: deal Poetin-Parijs gaat door

Nederland moet zich neerleggen bij het besluit van Frankrijk om marineschepen te leveren aan Rusland. Premier Rutte is met onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië tegen de overeenkomst, maar de Fransen zetten door.

Rutte zei in een debat met de Tweede Kamer dat ook andere Europese landen tegen de verkoop zijn van oorlogsmateriaal aan Rusland, maar dat de Fransen een Europees besluit in dit geval blokkeren. Frankrijk vindt dat de verkoop die al lang geleden werd afgesproken niet valt onder het huidige Europese verbod op de levering van wapens aan Rusland.

Agressief

Nederland is fel tegen de levering van twee Franse marineschepen, vanwege de Russische agressie tegenover Oekraïne. Volgens Rutte handelt Rusland in strijd met het internationale recht. "Er wordt een poging gedaan op dit moment door Rusland om de grenzen van het na-oorlogse Europa te veranderen op een manier die we eigenlijk na de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gezien", aldus Rutte in het debat.

Ook de Tweede Kamer vindt dat de levering van de twee schepen voorkomen moet worden.

De premier zei dat de Europese leiders tijdens de EU-top van afgelopen weekend de agressie van de Russische strijdkrachten op Oekraïense bodem hebben veroordeeld. Rutte heeft daar uitgesproken dat hij vindt dat Rusland alle militaire middelen en troepen onmiddellijk uit Oekraïne moet terugtrekken.

Destructieve lijn

Ook minister Timmermans had kritiek op Rusland tijdens een lezing die hij vanavond gaf in Amsterdam. Hij zei dat de Russische president Poetin een destructieve lijn voert in Oekraïne. Het lijkt er volgens de minister niet op dat Poetin van plan is daar vanaf te stappen.

"Sterker nog, hij lijkt er dagelijks nog een schepje bovenop te doen. Het is een ervaringsfeit dat president Poetin een meester is in escalatie en nog niet de schoonheid van deëscalatie heeft ontdekt", aldus Timmermans.

Timmermans denkt dat de wereld vraag om 'realpolitik'. Volgens hem is de inzet van politieke, diplomatieke en militaire instrumenten meer dan ooit nodig om veiligheid en welvaart te behouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl