Saudi's pakken islamterroristen op

Saudi-Arabië zegt dat het 88 mensen heeft vastgezet op verdenking van het voorbereiden van terroristische activiteiten. Ze zouden aanslagen en moorden hebben voorbereid zowel in als buiten Saudi-Arabië. 48 van de gearresteerden zijn Saudi's.

Het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft verklaard dat een aantal verdachten in de gaten werd gehouden omdat ze "zieke ideeën verspreiden, die mensen naar het strijdtoneel lokken".

Een aantal van de verdachten had banden met de terreurgroep Islamitische Staat in Syrië en Irak, anderen zijn gelieerd aan al-Nusra in Syrië of aan al-Qaida in Jemen. Dat heeft het ministerie tegen persbureau Reuters gezegd. De verdachten zouden willen deelnemen aan de strijd.

Preekschrijver

Onder de arrestanten zijn ook acht mensen die vorige week werden aangehouden, van wie één man preken voorbereidde voor gebruik door islamitische militante groeperingen in Irak en Syrië.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat ervan uit dat zo'n 2500 Saudi's betrokken zijn bij milities in het buitenland. In februari heeft de Saudische koning Abdullah per decreet lange gevangenisstraffen afgekondigd voor Saudi's die in het buitenland vechten. Sindsdien zijn 300 mensen vastgezet na hun terugkeer uit Syrië of Irak of omdat ze plannen hadden om in het buitenland te gaan vechten.

Europa en VS

De afgelopen jaren zijn honderden al-Qaida-strijders gearresteerd die aanvallen hadden voorbereid of uitgevoerd op overheidsdoelen of buitenlandse doelwitten. Koning Abdullah waarschuwde afgelopen zaterdag dat het islamitische terrorisme zich binnenkort zal uitbreiden naar Europa en de VS, als het in het Midden-Oosten niet snel de kop wordt ingedrukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl