Judocoaches boos op bond

De technisch directeur van Judo Bond Nederland, Ben Sonnemans, ligt onder vuur. Van de elf bondscoaches heeft een ruime meerderheid officieel een schriftelijke klacht ingediend bij de bond over zijn functioneren.

Sonnemans wordt een zwalkend beleid, slechte communicatie en een gebrek aan leiderschap verweten. De Judobond heeft alle coaches uitgenodigd voor overleg woensdagmiddag. Sonnemans zal daar niet bij aanwezig zijn. Hij nam begin 2013 het stokje over van Cor van der Geest.

Tijdens de slecht verlopen WK in Rusland sijpelde naar buiten dat er onrust heerst onder de coaches. Een dag voor vertrek kregen vier jeugdcoaches te horen dat hun contract niet wordt verlengd. Binnen de judowereld is er ruzie over de te varen koers. Vooral het gebrek aan communicatie is een bron van ergernis.

Slecht WK

De WK liep uit op een deceptie. Nederland wist slechts één medaille te veroveren. De derde plek van Sanne Verhagen en de vijfde plek van Roy Meyer waren de enige positieve uitschieters in een verder dramatisch verlopen toernooi. Jacqueline Hoogland, voorzitter van Budokan Rotterdam, stuurde na afloop van het toernooi een cynische tweet de wereld in. Ze moest wel, zegt Hoogland nu. Als voorzitter van een van de grote judoverenigingen in Nederland, waar onder anderen Kim Polling en Anicka van Emden trainen, maakt ze zich grote zorgen. "De bond moet nu keihard ingrijpen. Ik wil dat we met een goed team naar de Spelen in Rio gaan. We doen niet aan het kampioenschap boekhouden."

De onrust is het gevolg van nieuw beleid van de judobond. Eind vorig jaar moest een aantal judoka's afscheid nemen van hun vaste clubcoach bij internationale toernooien. En de bond wil vanaf 2016 de trainingen gaan centraliseren op Papendal. Nu nog trainen de judoka's bij een aantal steunpunten, onder andere in Rotterdam en Haarlem. Kim Polling heeft al laten weten zo'n centrale trainingsplek niet te zien zitten.

Onrust

Volgens Hoogland van Budokan is het probleem dat de plannen maar niet concreet worden. "We weten de contouren, maar verder niks. Er is geen goede communicatie. Er zou tot 2016 niets veranderen, maar nu worden er toch al coaches weggestuurd. Dat is raar. En het heeft ook effect op de judoka's als er onrust is bij de coaches."

Dat beaamt Anicka van Emden: "Mijn coach Mark van der Ham zegt niets, hij wilde dat ik gefocust was op de WK. Maar je merkt het toch. Je kent je trainer. Je ziet het aan zijn mimiek dat er wat is. "

Ook bij het andere grote judobolwerk in Nederland, Kenamju in Haarlem, merken ze de onrust. Voorzitter Koen van Nol zegt dat ook zijn club wacht op de onderbouwing van de plannen: "Ja, er is een hoop irritatie. In plaats van dat we samenwerken met de bond trekken we nu ons eigen plan en we wachten maar af."

Bond betreurt situatie

De brief van de coaches heeft er toe geleid dat de betrokkenen met elkaar om de tafel gaan zitten. De judobond zegt de ontstane onrust te betreuren en voortaan zorgvuldiger te werk te zullen gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl