Quintana onderuit, Contador in rood

Klassementsleider Nairo Quintana is in de Vuelta hard onderuit gegaan in de 36,7 kilometer lange tijdrit tussen Real Monastario de Santa Maria de Veruela en Borja van de Vuelta.

De Colombiaan kwam binnen op 4.07 van dagwinnaar Tony Martin en verloor zijn rode trui aan Alberto Contador. Quintana was na elf kilometer net begonnen aan een afdaling en schatte een bocht verkeerd in. Hij belandde in de berm en 'parkeerde' zijn fiets tegen de vangrail. Na ruim een minuut kon hij, flink aangeslagen, weer verder. De fysieke schade bleek na afloop mee te vallen.

Van de overige favorieten profiteerde met name Contador, die als herboren op zijn tijdritfiets zat. Onderweg klokte hij al de snelste tijd op de top van de enige beklimming van de dag (derde categorie) en aan de finish had hij de vierde tijd op 0.39 van Martin, die wederom Fabian Cancellara klopte in een onderling duel.

Froome

Na Contador was Alejandro Valverde de beste op 1.01 van Martin. Chris Froome viel tegen. De Brit, die net als Contador door een valpartij de Tour de France moest staken, klokte de tiende tijd op 1.32 van Martin.

In het klassement leidt Contador nu met 0.27 voorsprong op Valverde. Rigoberto Urán steeg door een goede race tegen de klok naar de derde plaats.

Gesink, Kelderman

Robert Gesink was de beste Nederlander met de achttiende tijd (op 2.01 van Martin). Wilco Kelderman werd 32ste op 2.22. In het klassement handhaafde Gesink zich in de toptien. Hij staat negende op 2.38 van Contador. Kelderman steeg naar de twaalfde plaats (+3.29).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl