NZa-topman declareerde correct

Theo Langejan, de oud-bestuursvoorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit heeft over het algemeen correct gedeclareerd. Dat concludeert het bureau Flynth Audit dat in opdracht van het ministerie van VWS Langejans declaraties heeft getoetst aan de voorschriften.

Aanleiding daarvoor was een stuk in NRC Handelsblad in juni dit jaar waarin werd gezegd dat Langejan driekwart van zijn dienstreizen heeft gemaakt op kosten van bedrijven en zorginstellingen.

Flynth stelt vast dat Langejan voor de NZa achttien reizen heeft gemaakt, waarvan er negen door de NZa zelf zijn betaald. Vier kwamen volledig voor rekening van de organisator van een congres of symposium. Daarbij zijn bedrijven waarmee de NZa zaken doet of bij de uitoefening van haar taken te maken heeft. Flynth merkt op dat er bij de NZa geen formeel beleid is over wie er betaalt voor dergelijke reizen en congressen, de organisator of de NZa.

De vijf resterende reizen zijn gedeeltelijk betaald door de NZa en gedeeltelijk door de organisatoren. Daarnaast zijn er nog enkele andere reizen gemaakt maar die maakte Langejan niet als bestuursvoorzitter van de NZa.

Bij vier andere declaraties van de NZa-top zet Flynth wel vraagtekens. Het gaat dan onder andere om de reis van een bestuurder naar Seoul en het meereizen van een partner naar Athene, maar dat gebeurde voor de aanstelling van Langejan in 2010.

Reactie NRC

NRC Handelsblad blijft pal staan achter haar artikel over het reis- en declaratiegedrag van NZa-bestuursvoorzitter Theo Langejan. Volgens de NRC bevat het rapport van Flynth onjuiste conclusies en foute aannames.

Zo zijn er wel degelijk reizen betaald door bedrijven die regelmatig door NZa worden ingeschakeld, zoals KPMG en PwC, aldus NRC. De krant wijst er ook op dat het complete artikel destijds voor publicatie is voorgelegd aan de NZa. De enige reactie was dat er twee feitelijke onjuistheden moesten worden verwijderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl