NOS NieuwsAangepast

Timmermans solliciteert bij Juncker

Minister Timmermans heeft in Brussel gesproken met Jean-Claude Juncker, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Timmermans is de Nederlandse kandidaat voor een post in Junckers commissie.

Het onderhoud van de twee duurde volgens ingewijden "substantieel langer" dan met andere kandidaat-commissarissen. Timmermans en Juncker spraken drie kwartier met elkaar. Andere gesprekken duurden doorgaans een half uur.

De minister zei na afloop alleen dat het een goed gesprek was. Voor verdere mededelingen verwees hij naar premier Rutte. Die maakt de kandidatuur van Timmermans naar verwachting bekend in een Kamerdebat. Dat wordt vanaf 16.30 uur uitgezonden op NPO Politiek.

Vice-voorzitter

Nederland wil in de volgende Europese Commissie een topfunctie. Timmermans zou in de race zijn om eerste vice-voorzitter te worden. Mogelijke commissariaten voor Timmermans zijn die van Economische Zaken of Handel.

De christen-democraat Juncker hoopt zijn ploeg volgende week te kunnen presenteren.

Koenders

De PvdA'er Bert Koenders wordt genoemd als opvolger van Timmermans op Buitenlandse Zaken. Koenders was in het vierde kabinet-Balkenende minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Nu leidt hij nog de VN-missie in Mali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl