"Beroving bejaarden professioneler"

Bejaarden worden op steeds professionelere manieren beroofd. Daders verzinnen nieuwe trucs om bij slachtoffers binnen te komen, of dat nu in een verzorgingshuis is of bij bejaarden thuis. Het Ouderenfonds wil met een campagne het aantal berovingen terugdringen.

"Ouderen zijn goedgelovig en gezagsgetrouw. Ze laten al snel iemand binnen als die eruit ziet als een politieagent", zegt Elke van Wageningen van het Ouderenfonds.

Wat ook meespeelt, is dat in bejaarden- en verzorgingshuizen het personeel voortdurend wisselt. Bewoners weten daardoor niet altijd of iemand die aan de deur komt wel echt een verpleger of arts is.

Misbruik

Het is niet duidelijk hoe vaak ouderen thuis worden beroofd, maar er is volgens het Ouderenfonds zeker sprake van een toename. "En dan vooral van het aantal ouderen dat het slachtoffer is van babbeltrucs. Ouderen kunnen minder goed inschatten of iemand deugt of niet en ze vertrouwen iemand die voor de deur staat al snel. Daar wordt misbruik van gemaakt", zegt Van Wageningen.

In juli werd in een verzorgingshuis in Delden, in Twente, nog een 31-jarige vrouw opgepakt die in het hele land honderden keren bij bejaarden is binnengekomen. Ze nam sieraden mee en verkocht die aan een heler. Bij de vrouw thuis is ook een partij sieraden ontdekt, waarvan de politie nu probeert de herkomst te achterhalen.

Het Ouderenfonds zegt dat veel slachtoffers geen aangifte doen, omdat ze zich schamen. Om toch een goed beeld van de omvang van het probleem te krijgen, houdt het fonds volgende week een enquête onder ouderen.

Verder wil het Ouderenfonds dat verzorgingshuizen hun bewoners beter gaan voorlichten, zodat die meer weerbaar worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl