De Jonge: had niet gehoeven

Twee dagen nadat hij zijn congé kreeg als trainer van Heracles Almelo, overheerst nog altijd de teleurstelling bij Jan de Jonge. "Maar het kwam niet uit de lucht vallen", erkent hij. "Ik had in de periode ervoor wel signalen gekregen dat het een moeilijk verhaal werd."

Voorzitter Jan Smit had in de media al laten doorschemeren dat de wedstrijd tegen Excelsior van afgelopen weekeinde bepalend zou kunnen zijn voor het lot van de oefenmeester.

De sjaak

"Dat is natuurlijk hartstikke vervelend", zegt De Jonge. "Want dat speelt op de achtergrond een rol binnen een spelersgroep, binnen eigenlijk alles. Dat is heel jammer. Ik wil benadrukken dat Jan Smit voor Heracles een hartstikke goede voorzitter is. Maar het werd voor mij wel heel moeilijk."

De 51-jarige Drent begrijpt niettemin dat de clubleiding tot ingrijpen overging. "Uiteindelijk wel, als je alles op een rijtje zet. Maar ik denk dat het een samenspel is, met elkaar. Dat had wel wat beter gekund. Nu ben ik als eindverantwoordelijke de sjaak. Dat is jammer, want het had niet gehoeven."

Mensenkennis

Dat de spelersgroep geen eenheid meer zou vormen, zoals een van de kritiekpunten luidt, spreekt De Jonge tegen. "Mijn gevoel zegt - en ik heb redelijk wat mensenkennis, denk ik - dat dat absoluut niet aan de orde was."

"Natuurlijk is er wel eens frustratie binnen een team als je onder hoge druk staat, zoals dit team afgelopen zaterdag. Maar het is heel simpel: deze groep kan zich absoluut nog doorontwikkelen en staat achter elkaar, maar door de resultaten is dat niet gebleken."

Kortom, het was de directie die op de trainer was uitgekeken. "Het is altijd een combinatie van dingen. Daar kan ik mijn ogen niet voor sluiten en dat doe ik ook niet. Vorig jaar hebben we natuurlijk thuis veel te weinig leuke wedstrijden gespeeld. Dat werkt niet in je voordeel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl