NOS NieuwsAangepast

Van Rijn wil helderheid wachtlijst

Zorgkantoren moeten voor 1 november uitzoeken hoe problematisch de situatie is van ruim 10.000 ouderen, die wachten op een plek in een verzorgings- of verpleeghuis. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorige week werd duidelijk dat er veel meer mensen zijn die dringend op een plek wachten, dan uit de officiële cijfers kan worden opgemaakt. Het gaat hier bijvoorbeeld om mensen die graag naar een verzorgingshuis in de buurt willen.

Deze mensen worden 'wenswachtenden' genoemd. Zij kunnen misschien wel een plek in een ander verzorgingshuis krijgen, maar maken daar geen gebruik van omdat ze dan naar een andere woonplaats moeten verhuizen.

Goede zorg

Volgens Van Rijn zijn er op dit moment zo'n 10.100 mensen die hun recht op een plaats in een instelling om één of andere reden niet verzilveren. Op de officiële wachtlijst van 'actief wachtenden' staan maar 46 mensen.

De staatssecretaris schrijft dat hij de berichten uit de media over de onduidelijke manier van registreren uiterst serieus neemt en dat hij de zorgkantoren opdraagt snel uitsluitsel te geven over de feitelijke situatie van de mensen die niet tot de actief wachtenden worden gerekend.

"Er mag geen twijfel zijn dat mensen die dat nodig hebben, goede zorg krijgen en over de wijze waarop de wachtlijst dit weerspiegelt", schrijft Van Rijn. Hij benadrukt dat zorgkantoren zo goed mogelijk rekening moeten houden met de voorkeur van hun cliënten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl