NOS NieuwsAangepast

Klink: geen druk gezet op NZa

Oud-minister Klink van Volksgezondheid zegt dat hij geen druk heeft uitgeoefend op de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om mee te werken aan een steunoperatie voor het Erasmus Medisch Centrum.

Ook ontkent hij bewust de Tweede Kamer niet te hebben ingelicht over de bijdrage van 100 miljoen euro. Hij reageert daarmee op een brief die zijn opvolger, Schippers, gisteren naar de Kamer stuurde.

Staatssteun

Volgens Schippers informeerde Klink de Tweede Kamer ten onrechte niet over de overeenkomst. Die lijkt volgens haar "niet in overeenstemming met de regels die gelden voor staatssteun en mijn eigen beleidslijn."

Klink zegt dat het geld nodig was om het Rotterdamse ziekenhuis niet in problemen te brengen bij de voorgenomen nieuwbouw. Die viel veel duurder uit dan verwacht.

Onafhankelijk besluit

Hij erkent het stuk te hebben getekend, maar benadrukt dat dat onder voorbehoud was van de goedkeuring door de NZa. "Die heeft daar een onafhankelijk besluit over genomen", zegt Klink.

Hij ging ervan uit dat de Tweede Kamer over zo'n specifieke zaak niet hoefde te worden ingelicht. "Als het wel had gemoeten, dan is het onbedoeld niet gebeurd."

Klink, die tegenwoordig zorgverzekeraar VGZ leidt, zegt dat hij zijn uitspraken doet op basis van de kennis die hij nu heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl