Meldingen discriminatie verdubbeld

Dit jaar zijn tot nu toe al twee keer zoveel meldingen over discriminatie op grond van ras gedaan, als in het hele vorige jaar. Dat blijkt uit een inventarisatie onder de antidiscriminatie-instellingen in het land door het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam.

In de afgelopen acht maanden kwamen 6285 klachten binnen over het beledigen of ongelijk behandelen op basis van afkomst of huidskleur. Vorig jaar waren het er in dezelfde periode 3143. Een van de belangrijkste oorzaken voor de verdubbeling is de Marokkanen-uitspraak van Geert Wilders, zegt het Amsterdamse meldpunt.

Wilders

Op de avond van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen vroeg Wilders aan zijn publiek of zij meer of minder Marokkanen in Den Haag en in Nederland wilden. Hierop scandeerde de aanwezigen: "Minder, minder, minder!". Wilders zei dat dat geregeld zou worden. Ook autochtone Nederlanders dienden klachten in bij een van de meldpunten.

Ondanks de grote ophef over Zwarte Piet, komen over dat onderwerp maar één tot twee meldingen per maand binnen bij de instellingen. Die komen vooral uit het westen van het land.

In de cijfers zijn meldingen van antisemitisme niet meegenomen , omdat die apart worden geregistreerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl